Składniki potrzebne do przepisu: Gołąbki-kotleciki po poznańsku
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 90 min.
jak przyrządzić Gołąbki-kotleciki po poznańsku ?
Gołąbki:
Drobno pokrojoną w kostkę cebule przysmażyć na patelni. Do miski wrzucamy mięso mielone, drobno pokrojoną w kostkę kapustę i paprykę czerwoną, dodajemy przysmażoną cebulkę, kasze manną, jajka. Wszystko przyprawiamy według uznania i dokładnie mieszamy.
Bierzemy przygotowane mięso i formułujemy kotlety lekko je spłaszczając. Następnie obsypujemy w mące i smażymy na oleju. Dobrze przysmażony z każdej strony kotlet układamy warstwowo w brytfance. Po usmażeniu wszystkich kotletów zaleć je zalewą.
Zalewa:
ugotować wodę ze wszystkimi potrzebnymi składnikami i przyprawić do smaku(wody musi być tyle aby prawie zakryła kotlety w brytfance – tak do 1/2 kotleta z górnej warstwy).
Jak zalewa się zagotuje to wlewamy do brytfanki z kotletami i dusimy do momentu aż kotlety będą dobre.