Przepis: Garnek prowansalski
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 40min.
Czas przygotowania: 40 min.
Jak przygotowaćGarnek prowansalski ?
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i ziołami prowansalskimi, wymieszać. W rondlu z grubym dnem mocno rozgrzać oliwę, włożyć mięso, obsmażyć na dużym ogniu. Wlać wino i gotować do chwili, aż mniej więcej połowa płynu odparuje.
W tym czasie warzywa i ziemniaki obrać, umyć, osuszyć. Cebulę i czosnek posiekać, marchewkę pokroić w talarki, ziemniaki – w grubą kostkę, a łodygi selera naciowego – w cienkie plasterki. Dodać warzywa do mięsa.
Doprawić solą i pieprzem, wymieszać, zalać gorącym bulionem i dusić do miękkości na małym ogniu pod przykryciem. Gotowe danie posypać jeszcze w garnku posiekaną natką pietruszki.