Przepis: Grecka mousaka wg Justine
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 40min.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas pieczenia: 1 godz.
Czas smażenia: 20 min.
Jak przygotowaćGrecka mousaka wg Justine ?
Cukinie obrać, pokroić w plastry i obsmażyć na oliwie, osolić i odsączyć z tłuszczu. Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i ugotować tak aby nie były całkiem miękkie. Na pozostałym po smażeniu cukinii tłuszczu przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz mięso, potem dodać przecier pomidorowy, sól, pieprz, bazylię i oregano oraz posiekany czosnek i podlać troszkę wodą, za moment wyłączyć.
W żaroodpornej formie wyłożyć 1/2 cukinii tak aby zachodziła na siebie, na to dać połowę sosu mięsnego, plastry ziemniaków, resztę sosu mięsnego, ponownie plastry cukinii i na wierzch wylać przygotowany wcześniej sos beszamelowy http://www.mojeprzepisy.pl/Przepis/sos_beszamelowy_6912/.
Piekarnik nagrzać na 190 stopni i zapiec w nim mousakę ok. 1 godziny, pod koniec można na wierzch dać jeszcze łyżkę tartego sera zółtego.