Przepis na Budyń z kalafiora

Budyń z kalafiora

Ile porcji: 6

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 75 min.

Jak przyrządzić Budyń z kalafiora?

Zagotować mleko z tłuszczem, wsypać, mąkę i mieszając gotować do rozklejenia.

Ciasto lekko przestudzić.

Kalafior ugotować w osolonej wodzie z łyżeczką cukru, rozebrać na bardzo małe różyczki.

Do przestudzonego mlecznego ciasta dodawać po jednym żółtku i ucierać.

Przygotować formę budyniową lub naczynie zastępcze.

Ubić sztywną pianę z białek.

Masę przyprawić do smaku solą i startą gałką muszkatołową, a kto lubi może dodać szczyptę nasion kopru i łyżkę zielonego kopru. Wymieszać pianę z ciastem i drobnymi różyczkami kalafiora.

Wyłożyć do przygotowanej formy, wstawić do gotowania na 50 minut.

Woda powinna sięgać 3/4 wysokości formy lub garnka zastępującego formę.

Ugotowany budyń wyjąć, lekko przestudzić i ostrożnie wyłożyć na wygrzany okrągły półmisek, ponadkrawać porcje, polać tłuszczem i posypać zrumienioną tartą bułką.