Składniki potrzebne do przepisu: Sarburma Pierekaczewnik
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.
jak przyrządzić Sarburma Pierekaczewnik ?
Z podanych składników zagnieść ciasto.
Podzielić je na 6 części. Każdą rozwałkować na jak najcieńszy placek a następnie placek rozciągnąć tak, aby ciasto stało się przezroczyste.
Placki układać jeden na drugim, przekładając je lnianymi ściereczkami.
Masło stopić, zostawić do ostygnięcia.
Mięso pokroić w drobną kostkę, cebulę posiekać. Zmieszać ze sobą mięso, cebulę, sól i pieprz.
Na posypanej mąką stolnicy ułożyć pierwszy prostokąt ciasta. Obficie posmarować go płynnym masłem. Nałożyć na niego drugi placek, znowu posmarować go masłem (najlepiej za pomocą pędzelka). Tak samo postępować z pozostałymi plackami.
Na ostatnim ułożyć farsz, zwinąć wszystko w rulon. Dokładnie zalepić brzegi.
Okrągłą (średnią) tortownicę dokładnie wysmarować masłem. Rulon ciasta zwinąć na kształt skorupy ślimaka. Przenieść do tortownicy. Wierzch obficie posmarować masłem.
Piec 60 minut w temperaturze 190 stopni z termoobiegiem. Smacznego!