Przepis na Pierogi z kapusty z grzybami

Składniki potrzebne do przepisu: Pierogi z kapusty z grzybami

  • mąka pszenna 1 kg
  • >ew. bulion z kostki 1 szt
  • >lub żółtko 1 szt
  • >gorąca woda
  • sól
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
    Czas przygotowania: 45 min.

     

    jak przyrządzić Pierogi z kapusty z grzybami ?

    Farsz grzybowo – kapuściany:

    kapustę jeśli jest bardzo kwaśna wypłukać odcisnąć i ugotować do miękkości w małej ilości wody. Odcedzić, wystudzić i drobno posiekać. Cebulę obrać posiekać. Grzyby lekko rozmrozić, posiekać. Rozgrzać olej na patelni, wrzucić cebulę i obgotowane grzyby (kozaczki, podgrzybki, sitaki, maślaki lub inne grzyby leśne) i usmażyć, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec dodać kapustę podgrzać , wymieszać i przyprawić do smaku solą, pieprzem majerankiem – ew. Dodać żółtko jaja i wymieszać.

    Ciasto na pierogi :

    każdy ma swój sprawdzony przepis ale podaję też swój: przesianą na stolnicy mąkę mieszam z odrobiną soli, dodaję jajko lub żółtko, ale przeważnie robię bez jaj, tylko zarabiam mąkę zmieszaną z solą i 1 łyżką oleju, oraz gorącą wodą. Wody dodaję tyle, by wchłonęła się całkowicie, a ciasto było jędrne, jednolite i błyszczące, czyli musi być dobrze wrobione. Wyrobione ciasto rozwałkować i wykrawać szklanką kółka. Na każde kółko ciasta nałożyć kopiastą łyżeczkę farszu, który wcześniej został sporządzony. I dokładnie skleić brzegi każdego pieroga. Gotowe pierogi wrzucić do wrzącej osolonej wody i gotować 3-4 minuty, licząc od chwili wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody. Podawać polane smażoną na oliwie cebulką.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556