Przepis: Lazania z mięsem i cukinią
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 60 min.
Jak przyrządzić Lazania z mięsem i cukinią?
sos beszamelowy:
2 łyżki mąki zasmażyć na 2 łyżkach masła. Dodać 1 szklankę mleka i szybko rozmieszać, żeby nie utworzyły się grudki.
Płaty lazanii obgotować 2 minuty w osolonej wodzie, wyjąć, odsączyć.
Cukinię, cebulę i marchew zetrzeć na tarce, dodać jajko i mięso mielone oraz przyprawy i sos sojowy. Wyrobić masę, podsmażyć na patelni na oleju.
Dno naczynia żaroodpornego wysmarować olejem, wyłożyć część płatów lasagne, na to masa warzywna a następnie sos beszamelowy. Czynność powtórzyć kilkukrotnie, aż do wyczerpania składników. Ostatni powinien być sos beszamelowy. Posypać całość żółtym serem.
Wstawić do piekarnika na 40 min