Przepis: Wstążki zapiekane z sosem szynkowym
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Jak przyrządzić Wstążki zapiekane z sosem szynkowym?
W rondelku stopić masło, zrumienić drobno posiekaną cebulę, wsypać mąkę, zrobić zasmażkę, rozprowadzić ją bulionem i mlekiem, gotować na małym ogniu, aż sos się zgęstnieje. Wtedy dodać sosy worcester i tabasco oraz śmietanę rozkłóconą z musztardą i pieprzem, dokładnie wymieszać. W dużej ilości osolonej wody ugotować makaron, odcedzić, skropić oliwą . Szynkę pokroić w paski. Naczynie żaroodporne grubo wysmarować tłuszczem i na przemian układać w nim warstwami makaron i szynkę; każdą porcję polewać sosem. Zapiekankę posypać bułką tartą wymieszaną z serem i wstawić do nagrzanego piekarnika mniej więcej na 25 minut. Podawać natychmiast.