Przepis: Bułeczki ślimaczki z pomidorami i ziołami
Ile porcji: 8
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 50min.
Czas przygotowania: 80 min.
Czas pieczenia: 30 min.
Jak przygotowaćBułeczki ślimaczki z pomidorami i ziołami ?
Masło wyjąć, aby zmiękło. Drożdże rozpuścić w mleku z cukrem.
Mąkę dać do garnka, zrobić wgłębienie i wlać drożdże, zamieszać z częścią mąki i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
Następnie dodać sól, jajka i miękkie masło i wyrobić gładkie ciasto, odstawić na niecałą godzinę do ponownego wyrośnięcia.
Czosnek i cebule posiekać, zeszklić na oliwie, dodać pokrojony w kostkę pomidor i dusić na małym ogniu, aby powstał sos.
Pod koniec doprawić do smaku i dodać bazylię oraz oregano.
Sos schłodzić, a ciasto rozwałkować na prostokąt.
Nałożyć pomidory, zostawiając kawałek szerszego brzegu i zwinąć w roladę.
Pokroić na 8 części i ułożyć na blasze kolo siebie.
Po kilku minutach jak wyrosną posmarować je jajkiem i upiec w 200 stopniach ok. 30 minut.