Przepis: Bułki maślane z kruszonką
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Jak przygotowaćBułki maślane z kruszonką ?
Na kruszonkę:
mąkę wymieszać z cukrem, dodać stopione, letnie masło, zagnieść ciasto, owinąć folią i odłożyć do lodówki.
Na ciast:
drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, wymieszać z połową szklanki letniego mleka i pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem, do przesianej mąki dodać wyrośnięty rozczyn, resztę mleka, ubite jajka, stopione masło i sól. Starannie wyrobić ciasto, odstawić w ciepłe miejsce. Gdy podwoi swoją objętość, znów krótko je wyrobić. Odrywać po kawałku ciasta i formować bułeczki o średnicy około 6 cm. Ułożyć bułki na natłuszczonej blaszce, posmarować jajkiem rozmąconym z mlekiem i posypać kruszonką. Piec około 25-30 minut w temp. 200 stopni C.