Przepis: Chałka drożdżowa
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Jak przygotowaćChałka drożdżowa ?
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać 1 łyżkę maki i 3 łyżki mleka. Dokładnie wymieszać i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać jajko, stopioną chłodną margarynę, sól, resztę mleka i zaczyn drożdżowy. Zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Podzielić na 3 części, zapleść warkocz. Położyć go na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Z podanych składników zrobić kruszonkę, zagniatając je ze sobą do momentu, aż będzie można utworzyć z nich kulę. Chałkę posmarować mlekiem, posypać kruszonką. Piec 35 minut. Smacznego!
p. S. Zamiast margaryny można użyć masła.