Przepis: Chleb Ciabatta
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Jak przygotowaćChleb Ciabatta ?
Na zaczyn dać mąkę do miski(225 gram), pokruszyć drożdże (7 gram), dodać wodę (100 ml), mieszać aż się wszystko połączy, a potem wyrobić na gładkie ciasto. Potem z powrotem do miski, przykryć folią i pozostawić w cieple minimum 21 stopni na co najmniej 12 godzin.
+++++++++++++++++++++++
Do zaczynu skruszyć drożdże (15 gram), dodać wodę (200 ml) i rozrobić palcami na gęstą masę. Mąkę (300 gram) rozmieszać z solą i mlekiem w proszku i dodawać po trochu do tej gęstej masy, cały czas wyrabiając, na koniec dodać oliwę i dalej długo wyrabiać.
Dać ciasto do miski i zostawić w cieple (mi. 26 stopni) na pół godzinki. ciasto ma dobrze wyrosnąć. Blachę posypać mąką, mącznymi rękami formować wałek ok. 30 x 15 cm w ten sposób, ze brzegi ciasta cały czas zawijać do spodu. Uformowane ciasto osypać mąką i zostawić w cieple na 45 min.
Piekarnik rozgrzać do 230 stopni, na dno piekarnika (w naczyniu żaroodpornym) wlać gdzieś 100 ml wody. piec Ciabatte 20-20 min.
+++++++++++++++++++++++
Jak ktoś lubi to można do ciasta dodać posiekane czarne oliwki, albo dodać suszonych włoskich ziół.