Przepis: Chleb na miodzie
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Jak przygotowaćChleb na miodzie ?
Dzień 1
Wsyp utłuczoną pszenicę do miski, zalej gorącą wodą i wymieszaj, miskę przykryj i odstaw do następnego dnia.
Dzień 2
Wodę podgrzej z olejem do 37 stopni i wymieszaj z drożdżami.
Do drożdży dodaj resztę wody, sparzoną pszenicę, sól, miód, większa część mąki i wyrabiaj ciasto ręcznie, aż będzie gładkie.
Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na niecałą godzinę w ciepłe miejsce.
Ciasto wyłóż na stolnicę i wyrób z dodatkiem pozostałej mąki. Podziel na dwie części i uformuj bochenki. Połóż je na blachę wyłożona papierem do pieczenia i pozostaw na 30 min.
Bochenki ponacinaj nożem i piecz w nagrzanym piekarniku do 200 stopni ok 45 min.
Przykryj ściereczka i pozostaw do ostygnięcia.