Przepis na Pizza tradcyjna mięsna

Składniki potrzebne do przepisu: Pizza tradcyjna mięsna

  • jajka 2 szt
  • mąka (najlepiej szymanowska bądź tortowa) 3 kg
  • woda (ciepła) 1,7 L
  • olej 150 ml
  • ser twardy 1 kg
  • koncentrat pomidorowy lub pomidory bez skóry 0/5 L
  • drożdże 1/2 kostki
  • salami 0,2 kg
  • kiełbasa 0,2 kg
  • cebula 0,2 kg
  • sól 1 łyżka stołowa
  • cukier 1 łyżka stołowa
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
    Czas przygotowania: 30 min.

     

    jak przyrządzić Pizza tradcyjna mięsna ?

    Witam.

    Zapraszam do wykonania i oczywiście smacznej konsumpcji pizzy,

    pizza jest prosta do wykonania, czas trwania całej operacji bez wypieku zajmuje mi ok. 10min, myślę że i wam nie zajmie więcej.

    Do dzieła.

    Wybieramy jakieś coś w czym będziemy wyrabiać nasze ciasto może być miska raczej większa (ew. garnek ( ok. 10L) i do w/w wlewamy całą wodę (ciepłą)

    Dodajemy drożdże, cukier – mieszamy

    Dodajemy połowę mąki i jaja – mieszamy

    Następnie dodajemy resztę mąki i sól

    Na sam koniec 0/9 całości oleju i DOKŁADNIE wyrabiamy.

    Po dokładnym wyrobieniu całość działkujemy na ok. 10 porcji (biorę pod uwagę to że pizze będziemy wypiekać w warunkach domowych na zwykłej (kwadratowej / prostokątnej blasze) w temperaturze ok. 160-180 st. w domowym piekarniku.

    *** forma / kształt pizzy jest oczywiście obojętny , ważne jest abyśmy pamiętali, aby przed wyłożeniem ciasta na blachę posmarowali blachę częścią z reszty pozostałego oleju)***

    …………

    Co do sosu :

    Skład jest (w moim przypadku różny robię z tego co mam, raz są to pomidory bez skóry – zmiksowane, raz jest to rozwodniony „wrzątkiem” koncentrat pomidorowy – Wasz wybór Wasza wola.

    Co dodaje do sosu:

    (składników nie opisałem wyżej bo jest to zawsze zależne od tego co kto lubi lub ma pod ręką, ale co ja staram się zawsze dać:

    cukier – dużo

    sól – troszkę

    papryka słodka

    czosnek lub kwasek cytrynowy

    i oczywiście oregano

    (w wyjątkowych przypadkach może to być :

    bazylia lub nawet majeranek )

    *** NIGDY !!! nie mieszam ziół !.***

    albo, albo – bo wychodzi ~~ nie dobre.

    W dodawaniu proporcji cukier/sól itd

    raczej dodawajcie po szczypcie aby osiągnąć taki smak jaki wam pasuje – ZAWSZE po troszeczku

    …………………..

    Co do składników, którymi obdarzamy naszą pizze:

    napisałem że salami/kiełbasa/cebula

    ale to zawsze jest taki/kie składniki które my lubimy i nie trzeba tu się sugerować że ktoś coś bo coś …..

    lubisz tuńczyka daj tuńczyka i np.: cebule……

    lubisz salami daj salami. Twój wybór Twoja fantazja,

    Ser:

    ser moim zdaniem to mozzarella, ale nie koniecznie dobra jest gouda, ach wiele jest dobrych, kierować należy się tym aby był twardy i przed tarkowaniem lekko schłodzony (wtedy łatwiej się tarkuje)

    ………………………………………..

    Ok., wracamy do naszej pizzy.

    Mamy ciasto podziałkowane i blachę/y posmarowane ( lekko ręką)

    Wykładamy na blachę 1 część ciasta, rękę lekko zwilżamy czy olejem czy wodą i staramy się równo wyłożyć) jak zrobisz tak będzie i zawsze będzie ok.

    Po dokładnym rozłożeniu ciasta, smarujemy cienką warstwą (po całości sosem)

    Posypujemy serem ( tartym ) na domową blachę wystarczy na 1 pizze ok. 10-20 dkg

    (wpisałem 1 kg na całość bo mi tyle wystarczy, ale jak komuś mało? to można więcej, ale ! nie za dużo aby ser nie przydusił ciasta )

    Ok, na ser wykładamy dodatki czy cebule czy kiełbasę co dasz to masz.

    Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika 160-180 st. na ok. 15 min (nie znam waszych piekarników więc nie trzymajmy się sztywno tych 15 min !) może to być trochę więcej lub mniej niż 15min.

    Trzeba być czujnym

    ………………………………………..

    Cóż mam nadzieję ze o niczym nie zapomniałem

    very sorry a błędy ort, (nigdy na takie tam nie zwracałem uwagi

    życzę wszystkim smacznego.

    …………………………………………

    Jeśli potrzebujemy mniej np. na 4-6 osób to wystarczy 1/4 , 1/5 całości

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22553