Przepis: Cebulaki z pieczarkami
Ile porcji: 16
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 60 min.
Jak przygotowaćCebulaki z pieczarkami ?
Przygotować rozczyn z drożdży, mleka i cukru i pozostawić do wyrośnięcia. Dodać do niego mąkę, olej, jajko i szczyptę soli. Wyrabiać ciasto, podzielić na 16 równej wielkości kawałków. Z każdego kawałka uformować kulę i lekko spłaszczyć. Placki ułożyć w dużej odległości od siebie na blasze. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Cebule pokrojoną w kostkę i pieczarki podsmażyć, doprawić solą, pieprzem. Placki spłaszczyć w środku wciskając w nie dno szklanki. W powstałym wgłębieniu rozłożyć pieczarki z cebulą, posypać startym serem i piec do zrumienienia. ..