Przepis: Kluchy na łachu – czyli poznańskie pyzy
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Jak przygotowaćKluchy na łachu – czyli poznańskie pyzy ?
Masło roztapiamy. Drożdże mieszamy z łyżką letniego mleka i łyżką mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia (w ciepłe miejsce). Gdy rozczyn wyrośnie, dodajemy do niego przesianą mąkę, sól i jajko oraz pozostałe mleko. Wyrabiamy do momentu, aż pojawią się w cieście pęcherzyki powietrza. Na końcu dodajemy zimne płynne masło. Wyrabiamy jeszcze przez chwilę i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Do garnka wlewamy wodę, obwiązujemy go gazą lub lnianą ściereczką. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, formujemy z niego małe kulki i luźno układamy na ściereczce. Gotujemy 20 minut pod przykryciem.
Smacznego!