Przepis: Kluski ziemniaczane
Ile porcji: 5
Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.
Jak przygotowaćKluski ziemniaczane ?
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zemleć w maszynce, wyłożyć na stolnicę, dodać mąkę, jajo i sól, zagnieść ciasto, tak aby wszystkie składniki połączyły się.
Ziemniaczanego ciasta nie należy wyrabiać zbyt długo, gdyż wówczas staje się miękkie i maziste.
Na stolnicy posypanej mąką uformować wałek z ciasta, lekko spłaszczyć i pokrajać skośne kluski.
Wkładać partiami do wrzącej osolonej wody, aby swobodnie pływały, i gotować na niezbyt silnym ogniu.
Gdy kluski wypłyną na powierzchnię i zagotują się kilka razy, należy sprawdzić, czy są ugotowane (ciasto na przekroju powinno być jednolitego koloru).
Wybierać kluski na cedzak (można przelać gorącą wodą), osączyć, wyłożyć na półmisek i polać tłuszczem.
Podawać do mięsa duszonego, sosów, potrawek z podrobów, kapusty kwaszonej, zasmażanej itp.