Jak przygotować Kluchy na łachu – czyli poznańskie pyzy?

Przepis: Kluchy na łachu – czyli poznańskie pyzy

Ile porcji: 11

Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni

Jak przygotowaćKluchy na łachu – czyli poznańskie pyzy ?

Masło roztapiamy. Drożdże mieszamy z łyżką letniego mleka i łyżką mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia (w ciepłe miejsce). Gdy rozczyn wyrośnie, dodajemy do niego przesianą mąkę, sól i jajko oraz pozostałe mleko. Wyrabiamy do momentu, aż pojawią się w cieście pęcherzyki powietrza. Na końcu dodajemy zimne płynne masło. Wyrabiamy jeszcze przez chwilę i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Do garnka wlewamy wodę, obwiązujemy go gazą lub lnianą ściereczką. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, formujemy z niego małe kulki i luźno układamy na ściereczce. Gotujemy 20 minut pod przykryciem.

Smacznego!

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22553