Przepis: Kołduny po chińsku
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Jak przyrządzić Kołduny po chińsku?
Z podanych składników wyrobić farsz jak na mielone, odstawić na 1 godz. Mąkę i sól przesiać do miski, wlać roztrzepane jajko i 2 łyżki wody, mieszać drewnianą łyżką na grudkowate ciasto, przykryć zwilżoną ściereczką, odstawić na 20 min. Wyłożyć na stolnicę lekko posypaną mąką, podsypując mąkę wyrabiać 2-3 min aż powstanie gładkie ciasto, odstawić pod przykryciem na 20 min. Ciasto nie powinno być twarde. Stolnicę posypać mąką ziemniaczaną lub pszenną, wyłożyć ciasto, cienko rozwałkować, pokrajać na 5 cm kwadraty, powinno być 18. Na każdy kwadrat ciasta nakładać farsz z mięsa, złożyć w trójkąt, zlepić brzegi, połączyć dwa rożki razem. Kołduny gotować na wrzątku lub na rosole, 2 min od wypłynięcia. Smacznego.