Przepis: Serowe knedle ze śliwkami
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 7min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Czas gotowania: 7 min.
Jak przyrządzić Serowe knedle ze śliwkami?
Śliwki umyć, wyjąć pestki. Ser biały zemleć, dodać przesiana mąkę pszenną i ziemniaczaną, szczyptę soli, wbić jajka.
Zagnieść ciasto, uformować wałeczek.
Odcinać po kawałku, spłaszczać. Na środek kłaść po śliwce i po 1/2 łyżeczki cukru. Sklejać, by śliwka była ze wszystkich stron osłonięta ciastem.
W rondlu zagotować wodę, na wrzątek wrzucić knedle, gdy wypłyną chwilę jeszcze gotować. Wyjąć na sito, przelać wodą.
W rondelku rozpuścić masło, wymieszać z bułką.
Chwilę smażyć. Gotowe knedle polać zrumienioną bułką.