Przepis na Pierogi z wiśniami, czereśniami, jeżynami lub borówkami czernicami

Pierogi z wiśniami, czereśniami, jeżynami lub borówkami czernicami

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 60 min.

Jak przyrządzić Pierogi z wiśniami, czereśniami, jeżynami lub borówkami czernicami?

Wiśnie opłukać, wydrylować, lekko odcisnąć sok . Nastawić wodę w płaskim, dużym rondlu, osolić. Mąkę przesiać na stolnicy, wbić jajko, posolić, dodać wodę, zagnieść wolne ciasto. Starannie wyrobić, podzielić na części, przykryć ściereczką, aby nie obsychało.Każdą część ciasta wałkować niezbyt grubo.Wykrawać foremką krążki Na krążki nakładać po 3 – 4 owoce, brzegi ciasta dokładnie skleić. Dalej postąpić jak w przepisie na pierogi z serem.Wrzucać na osoloną, wrzącą wodę, zamieszać łyżką, przykryć. Gdy podpłyną, odkryć, gotować 2 – 3 minuty. Wybierać łyżką cedzakową na cedzak, przelać gorącą wodą, osączyć. Podawać z ubitą z cukrem śmietaną.