Przepis: Faszerowane jabłka
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Jak przygotowaćFaszerowane jabłka ?
Jabłka starannie umyj, osusz. Ostrożnie wytnij gniazda nasienne, uważając, by nie podziurawić owoców. Wgłębienia powinny mieć średnicę ok. 4 cm.
Suszone morele namocz ok. 10 min w letniej wodzie. Odsącz i drobniutko posiekaj. Przełóż do miseczki razem z posiekanymi orzechami włoskimi, skórką i sokiem z cytryny oraz mielonym cynamonem. Dodaj cukier, masło i starannie wymieszaj.
Do każdego jabłka nałóż porcję przygotowanego farszu, lekko ugnieć. Jabłka ułóż w żaroodpornym naczyniu, posmaruj łyżką roztopionego masła i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. ok. 180 st. Piecz ok. 40 min, aż jabłka będą miękkie. POdawaj na gorąco.