Przepis: Galaretka drobiowa
Ile porcji: 8
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 55min.
Czas przygotowania: 25 min.
Czas gotowania: 90 min.
Jak przygotowaćGalaretka drobiowa ?
Udka umyć i zalać zimną wodą. Dodać ziele angielskie i liść laurowy, sól i gotować na wolnym ogniu około jednej godziny.
Po godzinie dodać obraną marchewkę, cebulę i pietruszkę.
Gotować kolejne 30 minut.
Mięso wyciągnąć z wywaru i ostudzić. Mięso rozdrobnić na mniejsze kawałki, oddzielając je od kości. Marchewkę pokroić w plastry. Cebulę i pietruszkę wyjąć z wywaru. Mięso i marchewkę wyłożyć na salaterki lub do słoików. Rozrobić żelatynę według przepisu na opakowaniu i dodać ją do gorącego wywaru z mięsa.
Dokładnie wymieszać. Wylać na mięso, pozostawić do wystygnięcia i następnie włożyć do lodówki by galaretka stężała.