Przepis: Hot dogi w naleśnikach
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.
Jak przygotowaćHot dogi w naleśnikach ?
NALEŚNIKI
Mąkę, wodę, mleko, jajka i sól dokładnie miksujemy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, tylko tyle, by spód patelni był natłuszczony. Jeśli wlaliśmy za dużo oleju, po rozgrzaniu zlewamy do jakiegoś naczynka, wykorzystamy go później. Następnie smażymy 6 naleśników (dla początkujących – nabieramy ciasto łyżką wazową (pełną łyżkę) i wylewamy na patelnię. Ciasto należy rozmieścić równo na całej powierzchni patelni. Następnie odwracamy naleśnik, ale dopiero, gdy na spodniej stronie zarumieni się, inaczej naleśnik się na nam porwie. Trzeba więc być cierpliwym. Naleśniki najlepiej przewracać całkiem płaską łopatką).
NADZIENIE:
Kapustę kiszoną płuczemy w wodzie 2-3 razy tak, by nie była zbyt słona albo zbyt kwaśna. Kroimy, wrzucamy do garnka i dolewamy sok jabłkowy (można wlać troszkę tłuszczu, ale nie jest to potrzebne). Dusimy kapustę, aż będzie miękka. Od czasu do czasu należy ją przemieszać, żeby się nie przypaliła.
Naleśnik smarujemy dwiema łyżkami keczupu i dwiema łyżkami musztardy (na tym etapie nie wygląda to zbyt apetycznie, ale na szczęście później nie będzie tego widać). Następnie rozprowadzamy 1/6 uduszonej kapusty. Na środek kładziemy parówkę i zawijamy naleśnik w rulonik.
Tak przygotowane naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym (ewentualnie brytfannie) i posypujemy startym żółtym serem.
Pieczemy je w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, ok. 20 minut.
SMACZNEGO!