Przepis: Karczochy z cytryną
Ile porcji: 3
Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.
Jak przygotowaćKarczochy z cytryną ?
Ze starannie umytych karczochów usunąć uszkodzone zewnętrzne płatki, ściąć nożyczkami ostre zakończenia pozostałych listków, łyżeczką wydrążyć włoski kwiatowe. Odciąć prawie całą łodygę. Następnie każdą sztukę owiązać nitką, włożyć do wrzącej lekko posolonej wody z dodatkiem cukru i łyżeczki soku z cytryny. Gotować ok. 10 min., starannie osączyć. W rondlu rozgrzać olej, włożyć karczochy i smażyć kilka minut, by lekko się zrumieniły i nabrały chrupkości. Przekładać je na papierowy ręcznik, by ociekły z tłuszczu. Cytryny pokroić na cząstki, obsmażyć w głębokim tłuszczu tak, jak karczochy, osączyć.
Z karczochów usunąć nitki, ewentualnie pokroić warzywo na ćwiartki i razem z cytryną ułożyć na półmisku. Polać resztą soku z cytryny wymieszanego z roztartym czosnkiem i podawać.