Przepis: Łosoś w cieście francuskim z sosem koperkowym
Ile porcji: 3
Łączny czas przyrzadzenia: 40min.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas pieczenia: 10 min.
Jak przyrządzić Łosoś w cieście francuskim z sosem koperkowym?
Na cieście francuskim (nie wałkować!) ułożyć łososia (zostawiając dwa puste pasy góra dół około 3-4 cm). Łososia wędzonego zakupiliśmy 20dkg. Na łososia poszło około 125g startego żółtego sera. Bodajże gouda. I tak na prawdę to tyle. Rulon został zwinięty i pokrojony na plastry około 2 centymetrowe. Wystarczyło ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku około 10-20 min, w zależności czy piekarnik jest z termoobiegiem czy nie. Temp. 180 st. C. Gdy piekł się łosoś zrobiony został sos: jogurt grecki albo bałkański pomieszany z majonezem w takiej samej ilości (i jak tu nie zrobić domowego). Dodać jeszcze posiekany koper (może być świeży, suszony lub mrożony). Doprawić do smaku (tu zdania wśród gości były podzielone) solą i cukrem.