Przepis na Krokiety z bażanta

Składniki potrzebne do przepisu: Krokiety z bażanta

  • >bażant pieczony – resztki
  • cielęcina pieczona lub wieprzowina
  • masło 12 dag
  • mąka 1 szklanka
  • śmietana 1/2 szklanki
  • jajka 3 szt
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • bułka tarta
  • natka pietruszki 1/2 pęczka
  • cytryna
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
    Czas przygotowania: 1 godz.

     

    jak przyrządzić Krokiety z bażanta ?

    Mięso należy oddzielić od kości, dodać taką samą wagowo ilość pieczonej cielęciny lub wieprzowiny i drobno pokroić (nie siekać i nie mleć w maszynce).

    W rondlu zagotować szklankę wody, dodając masło, wsypać niepełną szklankę mąki i trzymając rondel na słabym ogniu, ubijać masę łyżką, aż ciasto będzie odstawało od ścian rondla.

    Następnie zdjąć z ognia, dodać pół szklanki śmietany, 2 jaja, pokrojone mięso doprawione solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową, i starannie wyrobić łyżką.

    Z przygotowanego ciasta uformować okrągłe lub owalne krokiety, otoczyć je w mące, rozbitym jaju oraz tartej bułce i usmażyć w dużej ilości tłuszczu (jak pączki).

    Gotowe krokiety ułożyć na wyłożonym serwetą półmisku i przybrać plasterkami cytryny.

    Krokiety można podawać z czystym sosem pomidorowym.