Przepis: Fasola szparagowa marynowana
Ile porcji: 20
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Jak przygotowaćFasola szparagowa marynowana ?
Młodą, bez włókien fasolkę szparagową umyć i sparzyć wrzątkiem. Sparzoną fasolkę zalać zimną wodą, odcedzić i ciasno układać w słoikach. Fasolkę można też pokroić na kawałki. Chrzan umyć, obrać i pokroić w niewielkie kawałki. Opłukany koper wraz z rozdrobionym chrzanem włożyć do słoików z fasolką. Przygotować zalewę z wody, cukru, soli i octu i zagotować. Gorącą zalewą napełnić słoiki, po czym słoiki szczelnie zamknąć i gotować je ok. L godz. Na niezbyt silnym ogniu. Po upływie tego czasu słoiki wyjąć ostrożnie na suchą ściereczkę i wystudzić. Po 48 godzinach ponownie wstawić do naczynia z ciepłą wodą i gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut.