Przepis: Marynowane kurki
Ile porcji: 8
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Jak przyrządzić Marynowane kurki?
Umyte słoiki włożyć do nagrzanego piekarnika na kilka minut. Kurki dokładnie oczyścić i dokładnie wypłukać. Na jeden słoiczek np; od dżemu potrzebujemy dwukrotną ilość grzybów pojemności takiego słoika. Grzybki gotować przez 5 minut w osolonej wodzie- odcedzić. Do każdego słoika włożyć po liściu laurowym, trzy kulki ziela angielskie, po ok. 10 kulek pieprzu czarnego, po 2 goździki, po 1 łyżeczce gorczycy i po 3-5 małe cebulki. Wodę, ocet, cukier i sól zagotować. Dodać grzybki i gotować przez ok. 5 minut. Do czystych i gorących słoików włożyć grzybki wraz z zalewą. Mocno zakręcić i odwrócić do góry dnem. I tak zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Zalewy starcza na dwa małe słoiki od dżemu.