Składniki potrzebne do przepisu: Kompot z owoców morwy z zalewą
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
jak przyrządzić Kompot z owoców morwy z zalewą ?
Dojrzałe białe, kremowe, różowe, fioletowe lub czarne owoce morwy, zależnie od gatunku i odmiany, oczyścić usuwając listki, szypułki i inne zanieczyszczenia przez spławianie w wodzie.
Owoce opłukać, osączyć i wkładać do słojów weków lub twistów.
Zalać je gorącą zalewą przygotowaną (na 1 kg owoców) z 0,5 1 wody i 0,15—0,20 kg cukru oraz 3—5 g kwasku cytrynowego przesianego przez siteczko z gęstymi otworkami.
Dodatek kwasku może być zastąpiony dodatkiem 100—150 ml soku porzeczkowego lub wiśniowego z kwaśnych wiśni albo 50 do 100 ml soku berberysowego (pasteryzowanego).
Dodając sok, należy o jego ilość zmniejszyć ilość wody do przygotowania zalewy na 1 kg owoców.
Kompot pasteryzować w temperaturze 90°C: półlitrowe słoje 15 min, większe — 20 min, po czym schłodzić.
Kompot niedokwaszony należy pasteryzować 5 min dłużej.