Składniki potrzebne do przepisu: Konfitura brzoskwiniowa z cytryną
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
jak przyrządzić Konfitura brzoskwiniowa z cytryną ?
Brzoskwinie myjemy, sparzamy i zdejmujemy skórkę.
Kroimy na pół i wyjmujemy pestki.
Miąższ kroimy w kostkę.
Tak przygotowane owoce wkładamy do garnka, zalewamy 1/2 szklanki wody i wsypujemy cukier.
Gotujemy na małym ogniu 15 minut, od czasu do czasu potrząsając garnkiem.
Cytrynę sparzamy, osuszamy, obieramy, a skórkę kroimy na kawałeczki.
Z cytryny wyciskamy sok i razem ze skórką dodajemy go do konfitur, gotujemy jeszcze około 15 minut, aż brzoskwinie będą szkliste.
Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików i bardzo dokładnie zamykamy (ja gdy wkładam konfiturę mam cały czas podpalony maleńki gaz, by konfitura podczas wkładania do słoi była cały czas „gotująca się”, wtedy słoiki zasysają się, a zawartość ich nie psuje się).