Przepis: Czosnkowe paluchy w pieczarkowym sosie
Ile porcji: 3
Łączny czas przyrzadzenia: 40min.
Czas przygotowania: 40 min.
Jak przygotowaćCzosnkowe paluchy w pieczarkowym sosie ?
Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć i dodać do mięsa, dodać też obrany i roztarty ze solą czosnek. Wbijamy duże jajko i dodajemy szczyptę majeranku. Doprawiamy do smaku i formujemy małe, podłużne paluchy, obtaczamy w bułce albo mące i smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano.
Cebulę kroimy w piórka i lekko rumienimy na rozgrzanym oleju. Pieczarki myjemy, ścieramy na dużych oczkach tarki i dusimy na rozgrzanym maśle i dodajemy cebulę. Doprawiamy dość mocno do smaku i dusimy. Jeśli trzeba zagęszczamy mąką i dodajemy śmietanę. Można dodać natkę pietruszki.
Paluchy wkładamy do sosu i razem dusimy albo układamy na półmisku i zalewamy sosem.