Przepis: Dorsz zapiekany z chrzanem i jabłkiem
Ile porcji: 8
Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.
Jak przygotowaćDorsz zapiekany z chrzanem i jabłkiem ?
Rybę pokroić na 8 jednakowych kawałków, usunąć resztki ości.
Wymieszać z octem i solą, odstawić na 10 minut. Odpowiednią formę wysmarować roztopionym masłem.
Osuszone kawałki ryby ułożyć w formie i posmarować masłem.
Formę przykryć i wstawić na środkowy poziom rozgrzanego piekarnika.
Rybę piec 10 minut w temperaturze 170°C.
Kremówkę ubić.
Obrane jabłka i chrzan zetrzeć, wymieszać z bitą śmietaną.
Doprawić do smaku solą i cukrem.
Chrzan z jabłkiem równomiernie rozłożyć na porcjach ryby, całość zapiekać 10 minut, po czym natychmiast podawać na stół.