Przepis: Łosoś w kruchym cieście z pesto
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 55min.
Czas przygotowania: 35 min.
Czas pieczenia: 20 min.
Jak przyrządzić Łosoś w kruchym cieście z pesto?
Filet łososia pokroić na mniejsze kawałki. Oprószyć solą i pieprzem cytrynowym.
Mąkę wymieszać z solą, utrzeć z masłem palcami, dodać jajko, zagnieść.
Wstawić do lodówki na 20 min.
Po tym czasie ciasto rozwałkować, wyciąć kwadraty dwa razy większe od kawałków fileta łososia.
Kawałki łososia posmarować od góry pesto i kłaść na kwadracie ciasta.
Filet założyć drugim kawałkiem ciasta i brzegi zagnieść ze sobą.
Można górę ciasta naciąć nożem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20 minut.