- 1 szczupak (około 1,5 kg), oczyszczony i pokrojony na porcje
- 2 cebule, drobno posiekane
- 2 marchewki, obrane i pokrojone w plastry
- 2 selerów naciowych, pokrojone w plastry
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- 1/2 szklanki białego wina
- 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
- Kilka gałązek świeżego tymianku
- Kilka liści laurowych
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, a następnie dodać czosnek i smażyć przez chwilę, aż wydobywa się aromat czosnku.
- Następnie dodać marchewki i seler naciowy. Smażyć wszystkie warzywa razem przez kilka minut.
- Posypać mąką i dokładnie wymieszać, aby zagęścić sos.
- Wlać białe wino i bulion. Dodać przecier pomidorowy, liście laurowe i gałązki tymianku. Doprawić solą i pieprzem.
- Dodać kawałki szczupaka do garnka z sosem warzywnym. Przykryć i gotować na małym ogniu przez około 20-30 minut, aż ryba będzie miękka i dobrze przesycona smakiem sosu.
- Podawać szczupaka po polsku na talerzu, polewając go sosem warzywnym i posypując świeżym tymiankiem. Można podać z ziemniakami lub kluskami jako dodatkiem.