Jak przyrządzić Szczupak po polsku?

  • 1 szczupak (około 1,5 kg), oczyszczony i pokrojony na porcje
  • 2 cebule, drobno posiekane
  • 2 marchewki, obrane i pokrojone w plastry
  • 2 selerów naciowych, pokrojone w plastry
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
  • Kilka gałązek świeżego tymianku
  • Kilka liści laurowych
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, a następnie dodać czosnek i smażyć przez chwilę, aż wydobywa się aromat czosnku.
  2. Następnie dodać marchewki i seler naciowy. Smażyć wszystkie warzywa razem przez kilka minut.
  3. Posypać mąką i dokładnie wymieszać, aby zagęścić sos.
  4. Wlać białe wino i bulion. Dodać przecier pomidorowy, liście laurowe i gałązki tymianku. Doprawić solą i pieprzem.
  5. Dodać kawałki szczupaka do garnka z sosem warzywnym. Przykryć i gotować na małym ogniu przez około 20-30 minut, aż ryba będzie miękka i dobrze przesycona smakiem sosu.
  6. Podawać szczupaka po polsku na talerzu, polewając go sosem warzywnym i posypując świeżym tymiankiem. Można podać z ziemniakami lub kluskami jako dodatkiem.
0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22553