Składniki potrzebne do przepisu: Łosoś miodowo-sezamowy
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.
jak przyrządzić Łosoś miodowo-sezamowy ?
Z miodu, sosu sojowego i 0,5 łyżki oleju sezamowego robimy marynatę. Wkładamy łososia i odstawiamy na ok. 20 min (przekręcając go co jakiś czas, aby obie strony równomiernie przeniknęła marynata).
W tym czasie, makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem – tak, żeby był cały nią przykryty. Zakrywamy pokrywką i odstawiamy na 5 min.
Na patelnię wlewamy 1 łyżkę oleju sezamowego i wkładamy łososia. Smażymy na wolnym ogniu, po 5 min. z każdej strony.
Makaron odcedzamy, wykładamy na talerz. Polewamy marynatą, w której „moczył” się łosoś.
Na makaronie układamy usmażonego łososia i wszystko posypujemy ziarnami sezamu.