Przepis na pikantne buraczki na ostro

Składniki na buraczki:

  • 1 kg buraków (najlepiej świeżych)
  • 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego
  • 1–2 łyżeczki chili w proszku (lub świeża papryczka chili, pokrojona)
  • 3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka mielonego kminu lub kolendry

Przygotowanie pikantnych buraczków:

  1. Obróbka buraków: Umyj buraki, obierz je i zetrzyj na grubych oczkach lub pokrój w cienkie plasterki.
  2. Podgrzewanie przypraw: Na patelni rozgrzej olej, dodaj czosnek i chili, podsmażaj 1–2 minuty, aż mieszanka zacznie pachnieć.
  3. Duszenie buraków: Dodaj starte buraki do patelni, wymieszaj z przyprawami. Duś pod przykryciem ok. 15–20 minut, aż zmiękną, co jakiś czas mieszając.
  4. Doprawianie: Wlej ocet, dodaj sól, pieprz oraz ewentualnie kmin. Wymieszaj i gotuj jeszcze 2–3 minuty.

Podawanie i przechowywanie:

  • Buraczki na ostro podawaj na ciepło jako dodatek do mięs lub na zimno jako sałatkę.
  • Przełóż do słoików, przechowuj w lodówce do 5 dni. Możesz też pasteryzować słoiki (ok. 20 minut) dla dłuższej trwałości.

Porady dodatkowe:

  • Dla bardziej wyrazistego smaku dodaj łyżkę miodu lub posiekany koperek.
  • Jeśli lubisz chrupkość, zamiast duszenia, buraczki krótko blanszuj i marynuj w zalewie z octu i przypraw.
0/5 (0 Reviews)