Składniki na buraczki:
- 1 kg buraków (najlepiej świeżych)
- 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego
- 1–2 łyżeczki chili w proszku (lub świeża papryczka chili, pokrojona)
- 3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie: 1 łyżeczka mielonego kminu lub kolendry
Przygotowanie pikantnych buraczków:
- Obróbka buraków: Umyj buraki, obierz je i zetrzyj na grubych oczkach lub pokrój w cienkie plasterki.
- Podgrzewanie przypraw: Na patelni rozgrzej olej, dodaj czosnek i chili, podsmażaj 1–2 minuty, aż mieszanka zacznie pachnieć.
- Duszenie buraków: Dodaj starte buraki do patelni, wymieszaj z przyprawami. Duś pod przykryciem ok. 15–20 minut, aż zmiękną, co jakiś czas mieszając.
- Doprawianie: Wlej ocet, dodaj sól, pieprz oraz ewentualnie kmin. Wymieszaj i gotuj jeszcze 2–3 minuty.
Podawanie i przechowywanie:
- Buraczki na ostro podawaj na ciepło jako dodatek do mięs lub na zimno jako sałatkę.
- Przełóż do słoików, przechowuj w lodówce do 5 dni. Możesz też pasteryzować słoiki (ok. 20 minut) dla dłuższej trwałości.
Porady dodatkowe:
- Dla bardziej wyrazistego smaku dodaj łyżkę miodu lub posiekany koperek.
- Jeśli lubisz chrupkość, zamiast duszenia, buraczki krótko blanszuj i marynuj w zalewie z octu i przypraw.