Przepis na Marchewka w polewie pomarańczowej

Składniki potrzebne do przepisu: Marchewka w polewie pomarańczowej

  • imbir świeży według uznania
  • marchewki małe świeże lub rozmrożone 450 g
  • marmolada pomarańczowa 1 szlanka
  • masło 2 łyżki
  • musztarda Dijon 2 łyżeczki
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
    Czas przygotowania: 1 godz.

     

    jak przyrządzić Marchewka w polewie pomarańczowej ?

    Mały kawałek imbiru obrać i zetrzeć na tarce, żeby otrzymać 1/2 łyżeczki. Odstawić. W 2l rondlu zagotować na silnym ogniu warstwę wody o wysokości 2,5cm. Wrzucić marchewkę doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień.

    Gotować pod przykryciem 10-12 min (8-10 w przypadku rozmrożonej marchewki), aż lekko zmięknie. Marchewkę dokładnie odcedzić i wrzucić z powrotem do rondla.

    Dodać marmoladę, masło, musztardę i imbir. Dusić bez przykrycia przez 3 min, mieszając, aż marchewki równomiernie pokryją się polewą.

    Można położyć do naczynia nadającego się do gotowania w kuchence mikrofalowej z pokrywą. Przykryć i ochłodzić w lodówce do 8 godz. przed podaniem.

    Odgrzewać 4-5 min w kuchence mikrofalowej nastawionej na pełną moc.