Przepis: Fasolowa z makaronem
Ile porcji: 10
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Jak przygotowaćFasolowa z makaronem ?
Poprzedniego dnia fasolę opłukać i namoczyć w letniej przegotowanej wodzie.
Kości umyć, rozdrobnić, zalać zimną wodą i wygotować, wywar przecedzić.
Fasolę ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyła.
Warzywa umyć, obrać, opłukać i rozdrobnić, zalać wywarem z kości i ugotować.
Makaron ugotować we wrzącej i osolonej wodzie, odcedzić.
Gdy warzywa są miękkie, dodać fasolę razem z wywarem.
Boczek pokroić w kostkę i usmażyć, pod koniec smażenia dodać drobno pokrojoną cebulę i usmażyć, dodać mąkę i przygotować jasnozłotą zasmażkę, rozprowadzić zimną wodą.
Do zupy dodać zasmażkę, makaron, majeranek, doprawić do smaku solą i pieprzem i zagotować.