Przepis: Groszek ptysiowy idealny
Ile porcji: 100
Łączny czas przyrzadzenia: 42min.
Czas przygotowania: 25 min.
Czas gotowania: 5 min.
Czas pieczenia: 12 min.
Jak przygotowaćGroszek ptysiowy idealny ?
Mąkę przesiewam do miski, wsypuję przyprawy i dokładnie mieszam.
Wodę z masłem włożyć do rondelka i podgrzać do rozpuszczenia.
Wtedy wsypać mąkę z przyprawami do rondla. Całość wymieszać, aż do momentu gdy masa zacznie odstawać od dna rondla.
Masę przełożyć do miski, wbijać stopniowo po 1 jajko, miksować dokładnie, wbić drugie jajko i miksować dotąd, aż ciasto będzie jednolite i gładkie.
Ciasto przełożyć do szprycy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać malutkie kuleczki w odstępach od siebie, gdyż w czasie pieczenia znacznie urosną.
Wstawić blachę do nagrzanego piekarnika do temp. 220*C i piec ok. 10 – 12 minut do lekkiego zrumienienia.