Jak przygotować Groszek ptysiowy idealny?

Przepis: Groszek ptysiowy idealny

Ile porcji: 100

Łączny czas przyrzadzenia: 42min.
Czas przygotowania: 25 min.
Czas gotowania: 5 min.
Czas pieczenia: 12 min.

Jak przygotowaćGroszek ptysiowy idealny ?

Mąkę przesiewam do miski, wsypuję przyprawy i dokładnie mieszam.

Wodę z masłem włożyć do rondelka i podgrzać do rozpuszczenia.

Wtedy wsypać mąkę z przyprawami do rondla. Całość wymieszać, aż do momentu gdy masa zacznie odstawać od dna rondla.

Masę przełożyć do miski, wbijać stopniowo po 1 jajko, miksować dokładnie, wbić drugie jajko i miksować dotąd, aż ciasto będzie jednolite i gładkie.

Ciasto przełożyć do szprycy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać malutkie kuleczki w odstępach od siebie, gdyż w czasie pieczenia znacznie urosną.

Wstawić blachę do nagrzanego piekarnika do temp. 220*C i piec ok. 10 – 12 minut do lekkiego zrumienienia.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556