Jak przygotować Kartoflanka po poznańsku?

Przepis: Kartoflanka po poznańsku

Ile porcji: 2

Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.

Jak przygotowaćKartoflanka po poznańsku ?

Umyte grzyby zalać szklanką przegotowanej wody, odstawić na 2—3 godz. Obraną i umytą włoszczyznę włożyć do garnka, zalać trzema szklankami gorącej wody, dodać grzyby, listek, ziele, pieprz i gotować na małym ogniu ok. 30 min. Wywar przecedzić (marchewkę, pietruszkę i kawałek selera wyjąć i odstawić), wlać do rondla, dodać obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojone w paseczki grzyby, gotować na małym ogniu ok. 20 min. Na patelni

rozgrzać smalec, lekko zrumienić na nim drobno pokrojoną cebulę, dodać mąkę i cały czas mieszając smażyć do lekkiego zrumienienia mąki, wlać 2—3 łyżki zimnej wody, zamieszać, dodać do zupy. Ugotowaną marchewkę, pietruszkę i kawałek selera pokroić w kostkę, dodać do zupy. Na koniec zupę doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny, wymieszać i podgrzać.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22553