Przepis: Zalewajka z pulpecikami
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 20min.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 60 min.
Jak przyrządzić Zalewajka z pulpecikami?
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, gotować na małym ogniu, dodać listek laurowy, sól, pokrojony czosnek i majeranek. Gotować 15 minut.
Do mięsa dodać jedno jajko, poszatkowaną cebulę, bułkę tartą, przyprawy do smaku i wodę.
Wyrobić na gładką masę i formować pulpety i wrzucać do gotującej się zupy. Zamieszać i gotować ok. 15 minut.
Wlać żurek, śmietanę i chwilę gotować.
Pozostałe jajka ugotować, obrać ze skórki.
Na talerz wylać zupę i dodać jajko, posypać cebulka dymką.