Jak przyrządzić Zupa grzybowa na wielkanoc?

W dzisiejszym artykule przedstawimy szczegółowy przepis na przyrządzenie wyjątkowej zupy grzybowej na Wielkanoc. To danie, pełne tradycji i smaku, z pewnością zrobi wrażenie na Twoich gościach. Poznaj nasz sprawdzony przepis i zaskocz wszystkich niezwykłym smakiem zupy grzybowej.

Składniki

Oto lista składników, które będą Ci potrzebne:

  • 500g suszonych grzybów (najlepiej borowików)
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 selery
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 litry wywaru warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 jajko
  • Kawałek białego chleba

Przygotowanie

  1. Zacznij od namoczenia suszonych grzybów. W dużej misce zalej je ciepłą wodą i pozostaw na minimum 4 godziny, by zmiękły.
  2. Następnie odcedź grzyby, zachowując wywar. Dokładnie opłucz i posiekaj.
  3. W garnku rozgrzej masło i olej, a następnie dodaj pokrojoną cebulę i czosnek. Smaż, aż staną się szkliste.
  4. Dodaj pokrojone marchewki, pietruszki i seler. Smaż wszystko przez kilka minut.
  5. Do garnka wrzuć odcedzone grzyby i smaż przez kolejne 5 minut.
  6. Następnie zalej całość wywarem warzywnym. Doprowadź do wrzenia, a potem zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut.
  7. Dodaj majeranek i natkę pietruszki, a także sól i pieprz do smaku.
  8. W osobnej misce ubij jajko, dodaj śmietanę i delikatnie wymieszaj.
  9. Do gotującej się zupy wlej mieszaninę jajeczno-śmietanową i dokładnie wymieszaj. Gotuj przez kolejne 5 minut, ciągle mieszając.
  10. Na koniec dodaj odrobinę białego chleba, co nada zupie odpowiedniej konsystencji. Gotuj jeszcze przez 5 minut, aż chleb się rozpuści.
  11. Zupa grzybowa jest gotowa do podania!
0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556