Przepis: Zupa Solijanka
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Jak przyrządzić Zupa Solijanka?
Udka myjemy, zalewamy wodą, solimy wodę i gotujemy do miękkości. W tym czasie obieramy marchewkę i kroimy w słupki o długości ok. 3 cm. Tak samo robimy z obranymi ziemniakami (grubość frytek).
Gdy mięso będzie miękkie wyjmujemy je i studzimy. Dodajemy do wywaru ok.5 ziarenek ziela angielskiego i 1 liść laurowy, ok. 1 łyżeczki vegety, wrzucamy marchewkę i gotujemy.
Gdy marchewka będzie na wpół miękka dodajemy ziemniaki oraz pokrojone w paski mięso z ugotowanych udek. Ogórki kroimy również w słupki i dodajemy pod koniec gotowania (gdy warzywa będą już miękkie).
Ok. 3 łyżki śmietany mieszamy z 1-2 łyżkami mąki i dodajemy do zupy. Doprawiamy do smaku pieprzem i vegetą.
Można dodać kostkę rosołową dla lepszego smaku.