Przepis: Zupa z dyni fit
Ile porcji: 2
Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 35 min.
Jak przyrządzić Zupa z dyni fit?
Dynię umyć, obrać, wybrać miękki miąższ i pestki, pokroić w kostkę i rozgotować w niewielkiej ilości wrzącej osolonej wody. Całość przetrzeć przez sito, przelać do garnka z gorącym mlekiem, dodać sól i cukier do smaku. Z mąki i jaj sporządzić ciasto makaronowe, po czym zetrzeć je na tarce jarzynowej o grubych otworach i ugotować bezpośrednio w zupie, ciągle mieszając ją, do miękkości. Migdały sparzyć, obrać, pokroić w paseczki i wrzucić do zupy. Ugotowaną zupę podprawić zahartowaną śmietanką, a tuż przed podaniem dodać do niej surowe masło.