Jak przygotować Babka orzechowa z lśniącą polewą?

Przepis: Babka orzechowa z lśniącą polewą

Ile porcji: 12

Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 60 min.
Czas pieczenia: 60 min.

Jak przygotowaćBabka orzechowa z lśniącą polewą ?

Masło rozpuścić w garnku na małym ogniu i ostudzić.

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem.

Dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, wymieszać.

Następnie dodać zmielone orzechy i ponownie wymieszać.

Dodać stopione i ostudzone masło i powoli wymieszać.

Ubić na sztywno pianę z białek dodać do ciasta.

Całość delikatnie wymieszać.

Następnie ciasto przełożyć do natłuszczonej margaryną i wysypanej bułką tartą foremki na babkę, przekrój formy 21 cm.

Łyżką wyrównać wierzch ciasta.

Piec ok. 1 godziny w temperaturze 175 stopni c.

Przestudzić, wyjąć z formy.

Polać polewą czekoladową, udekorować orzechami wg uznania.

Polewa:

żelatynę namoczyć w 6 łyżkach zimnej wody, odstawić do napęcznienia.

Do rondelka wlać mleko, włożyć masło, cukier, wymieszać do rozpuszczenia, dodać kakao, wymieszać.

Zdjąć z ognia gorącą polewę.

Nie gotować. Wlać namoczoną żelatynę, wymieszać, przestudzić.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556