Przepis: Babka orzechowa z lśniącą polewą
Ile porcji: 12
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 60 min.
Czas pieczenia: 60 min.
Jak przygotowaćBabka orzechowa z lśniącą polewą ?
Masło rozpuścić w garnku na małym ogniu i ostudzić.
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem.
Dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, wymieszać.
Następnie dodać zmielone orzechy i ponownie wymieszać.
Dodać stopione i ostudzone masło i powoli wymieszać.
Ubić na sztywno pianę z białek dodać do ciasta.
Całość delikatnie wymieszać.
Następnie ciasto przełożyć do natłuszczonej margaryną i wysypanej bułką tartą foremki na babkę, przekrój formy 21 cm.
Łyżką wyrównać wierzch ciasta.
Piec ok. 1 godziny w temperaturze 175 stopni c.
Przestudzić, wyjąć z formy.
Polać polewą czekoladową, udekorować orzechami wg uznania.
Polewa:
żelatynę namoczyć w 6 łyżkach zimnej wody, odstawić do napęcznienia.
Do rondelka wlać mleko, włożyć masło, cukier, wymieszać do rozpuszczenia, dodać kakao, wymieszać.
Zdjąć z ognia gorącą polewę.
Nie gotować. Wlać namoczoną żelatynę, wymieszać, przestudzić.