Przepis: Baklawa turecka
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 90 min.
Jak przygotowaćBaklawa turecka ?
Migdały, orzechy i pistacje posiekać i zmieszać z przyprawami i waniliowym cukrem. Masło rozpuścić.
Przygotować ciasto:
przesiać mąkę do miski, dodać rozpuszczone masło, sok z cytryny, trochę wody i wyrobic ciasto. Podzielić na 10 części.
Każdy placek rozwałkowywać na cienkie placki. Na wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blachę.
Położyć 3 placki posmarowane rozpuszczonym masłem.
Posypać mieszaniną orzechową przykryć kolejnym plackiem, znów orzechy itd aż zostaną 3 placki.
Te 3 placki również posmarować masłem i położyć jako wierzchnia warstwę. Wierzch nasmarować roztrzepanym żółtkiem.
Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w tem 190st.
Po upieczeniu gorące ciasto pokroić na kawałki.
Podawać z ubitą śmietaną z dodatkiem miodu.