Przepis: Bezowe babeczki
Ile porcji: 25
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 40min.
Czas przygotowania: 40 min.
Czas pieczenia: 2 godz.
Jak przygotowaćBezowe babeczki ?
Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodajemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Cukier puder mieszamy z mąką ziemniaczaną i delikatnie mieszając łyżką łączymy ją z ubitą pianą. Masą bezową napełniamy szprycę z końcówką wyciętą w kształcie dużej gwiazdy. Bezy wyciskamy na blachę wyłożoną pergaminem, w taki sposób aby powstały z nich małe babeczki. Bezy suszymy przez 2 godz. W temp. 100°c. W lekko uchylone drzwiczki piekarnika wkładamy drewnianą łyżkę kuchenną, aby powstała szpara umożliwiała wydobywanie się pary z piekarnika. Wysuszone bezy wyjmujemy z piekarnika, delikatnie zdejmujemy pergamin i pozostawiamy do ostygnięcia. Owoce myjemy i osączamy na sitku. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy mikserem na sztywno, w trakcie ubijania dodajemy cukier i koniak. Spody bezowe smarujemy ubitą śmietanką i dekorujemy owocami.