Jak przygotować Biało-czerwona babka Euro2012?

Nasza przepyszna babka biało-czerwona to prawdziwa gratka dla miłośników kuchni polskiej. Ta pyszna i atrakcyjnie wyglądająca babka stała się popularna zwłaszcza podczas Mistrzostw Europy w 2012 roku. Jeśli chcesz nauczyć się, jak przygotować to wyjątkowe ciasto, jesteś we właściwym miejscu. W tym artykule przedstawimy krok po kroku przepis na białą i czerwoną babkę, która z pewnością zachwyci Twoich gości.

Składniki

Aby przygotować naszą biało-czerwoną babkę, będziesz potrzebować następujących składników:

  • 250g masła
  • 2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki kakao
  • Czerwony barwnik spożywczy

Krok 1: Przygotowanie ciasta

  1. W dużej misce rozpuść masło, dodaj cukier i dokładnie wymieszaj.
  2. Dodaj jajka i ponownie dokładnie wymieszaj, aż masa będzie gładka.
  3. Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj wszystko razem.
  4. Podziel ciasto na dwie równe części.

Krok 2: Przygotowanie białej części ciasta

  1. Do jednej części ciasta dodaj mleko i dokładnie wymieszaj. Ta część będzie stanowiła białą warstwę babki.

Krok 3: Przygotowanie czerwonej części ciasta

  1. Do drugiej części ciasta dodaj kakao i czerwony barwnik spożywczy. Wymieszaj, aż uzyskasz intensywny czerwony kolor. Ta część będzie stanowiła czerwoną warstwę babki.

Krok 4: Składanie ciasta

  1. W natłuszczonym i wysypanym mąką keksówce lub foremce do babki, rozpocznij warstwowe układanie ciasta. Na przemian układaj białą i czerwoną masę, tworząc efektowne wzory.

Krok 5: Pieczenie

  1. Wstawić keksówkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec babkę przez około 50-60 minut, aż stanie się rumiana i upieczona w środku. Możesz sprawdzić gotowość, wkłuwając patyk do środka babki – jeśli wychodzi suchy, babka jest gotowa.
0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556