Jak przygotować Biszkopt z pianką?

Przepis: Biszkopt z pianką

Ile porcji: 10

Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Czas pieczenia: 1 godz.

Jak przygotowaćBiszkopt z pianką ?

Biszkopt:

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie razem wymieszać.

Prostokątną formę o wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią ciasto biszkoptowe. Formę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 25 minut w temperaturze 180 st C.

Biszkopt kakaowy robimy tak samo jak zwykły biszkopt z tym, że dodajemy do niego kakao.

Masa piankowa:

Galaretki rozpuścić w 450 ml gorącej wody, dokładnie rozmieszać i wystudzić. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać lekko tężejącą galaretkę i delikatnie razem wymieszać.

Bita śmietana:

Śmietanę 36% ubić na sztywno wraz z fiksem do bitej śmietany.

Ciemny biszkopt nie wyjmować z foremki. Wylać na niego masę piankową. Następnie na masę układamy biszkopt jasny. Na biszkopcie jasnym rozsmarowujemy bitą śmietanę.

Całość schłodzić w lodówce, by dobrze stężało.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556