Przepis: Biszkopt z pianką
Ile porcji: 10
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Czas pieczenia: 1 godz.
Jak przygotowaćBiszkopt z pianką ?
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie razem wymieszać.
Prostokątną formę o wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią ciasto biszkoptowe. Formę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 25 minut w temperaturze 180 st C.
Biszkopt kakaowy robimy tak samo jak zwykły biszkopt z tym, że dodajemy do niego kakao.
Masa piankowa:
Galaretki rozpuścić w 450 ml gorącej wody, dokładnie rozmieszać i wystudzić. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać lekko tężejącą galaretkę i delikatnie razem wymieszać.
Bita śmietana:
Śmietanę 36% ubić na sztywno wraz z fiksem do bitej śmietany.
Ciemny biszkopt nie wyjmować z foremki. Wylać na niego masę piankową. Następnie na masę układamy biszkopt jasny. Na biszkopcie jasnym rozsmarowujemy bitą śmietanę.
Całość schłodzić w lodówce, by dobrze stężało.